Holder du fri, når du har ferie?

Ferien er en tid, hvor vi har mulighed for at slappe af, genoplade vores batterier og skabe minder med vores nærmeste. Desværre kan mange af os have en tendens til ikke at slippe arbejdet helt – selv når vi er på ferie. Så hvordan undgår man at tage arbejdet med på ferie? Og hvorfor er det egentlig vigtigt at holde helt fri og lade arbejdet blive på kontoret på sine feriedage? 

Hvorfor er det vigtigt at holde fri? 

At holde helt fri under ferien og lade arbejdet ligge er afgørende for vores mentale sundhed, kreativitet og work-life balance. Ved at give os selv tid til at koble fra, og genoplade, kan vi vende tilbage til arbejdet med ikke kun nye minder, men også fornyet energi og en frisk indstilling til arbejdet. Her er nogle af de største fordele ved at gøre en aktiv indsats for at slippe arbejdet helt under ferien:

Bedre mental sundhed

Hvis man konstant er knyttet til sit arbejde og føler et behov for at tjekke mails og følge op på opgaver, kan det føre til stress og udmattelse over tid. Ferien giver os tid og plads til at gøre ting, der gør os glade – såsom at læse en god bog, dyrke motion, nyde naturen eller bruge tid med vores nærmeste. Denne restitutionstid er afgørende for at genopbygge vores energi og reducere stressniveauerne, så vi kan vende tilbage til arbejdet med god energi.

Øget kreativitet 

Ferien giver os mulighed for at udforske nye steder, kulturer og oplevelser, som kan give os en bredere horisont og en frisk tilgang til vores arbejde. Ved at give slip på arbejdet og åbne os for nye indtryk, kan vi stimulere vores kreativitet og finde inspiration til innovative løsninger og ideer. Når vi vender tilbage fra ferie, vil vi have en rigere erfaringsbase at trække på, hvilket kan bidrage til vores professionelle udvikling.

Bedre work-life balance

En af nøglerne til et velafbalanceret liv er at opretholde en sund work-life balance. Når vi konstant tager arbejdet med os på ferie, kan grænserne mellem arbejde og fritid blive udvisket, og vi kan opleve, at vores ferie bliver mere stressende end afslappende. Ved at holde helt fri og lægge arbejdet helt på hylden, kan vi dedikere vores ferie til at fordybe os i vores personlige interesser og opbygge relationer. 

3 råd til at slippe arbejdet 

Men hvordan kan man bedst forberede sig på en ferie uden trang til at tjekke mail indbakken og presse opgaver ind hist og her? Her er tre gode råd til at slippe arbejdet helt:

1. Planlæg og organiser dig på forhånd

Inden du går på ferie, er det afgørende at planlægge og organisere dine arbejdsopgaver, så du kan være tryg ved at holde helt fri. Identificer vigtige opgaver og deadlines og sørg for at afslutte eller uddelegere dem inden din ferie begynder. Kommuniker tydeligt med dine kolleger eller medarbejdere om dine ferieplaner, så de er klar over dine forventninger og ansvarsområder i dit fravær. Ved at være godt forberedt kan du mindske bekymringer og fokusere på at nyde din ferie fuldt ud.

2. Opstil klare grænser og kommunikér dem

For at kunne slippe arbejdet er det vigtigt at opstille klare grænser mellem arbejde og fritid. Informér dit arbejde om, at du ikke er tilgængelig i ferien, medmindre det er en nødsituation. Sluk din arbejdstelefon eller lad den blive på arbejdspladsen for at undgå fristelsen til at tjekke arbejdsmails eller beskeder. Giv også besked til dine kolleger og nærmeste samarbejdspartnere om, hvordan de kan kontakte dig i nødstilfælde, hvis det er nødvendigt. Tydelig kommunikation om dine grænser vil hjælpe med at skabe en forståelse for, at du har brug for tid til at slappe af og genoplade.

3. Fordyb dig i dét, der gør dig glad

For at fjerne fokus fra arbejdet og virkelig kunne nyde din ferie, skal du fokusere på at være til stede i øjeblikket og give dig selv tilladelse til at nyde din ferie uden at bekymre dig om arbejdsrelaterede ting. Det kan du gøre ved at prioritere de aktiviteter, der gør dig glad og får dig til at slappe af. 

Få styr på rammerne for ferieafholdelse

Der er flere regler, du bør være opmærksom på i forbindelse med afholdelse af ferie. Hvis du er interesseret i at blive klogere på dem, kan du dykke ned i vores forskellige blogindlæg, der netop sætter fokus på de mange forhold, der knytter sig til ferieafholdelse: 

Cookie-indstillinger