Bliv klogere på ferieloven

I september 2020 overgik vi til et nyt feriesystem, som har medført nogle ændringer for danske lønmodtageres afholdelse af ferie og for arbejdsgivers processer. Er du opdateret på ferieloven og på, hvad det betyder for dig og din arbejdsplads? 

Hvad gik ændringerne med ferieloven ud på? 

Da man indførte en ny ferielov i 2020 var det særligt til fordel for nyuddannede. Loven betød nemlig at de nu, ligesom alle andre, optjener 2,08 feriedage fra første måned af deres ansættelse. 

Feriesystemet er gået fra et optjeningsprincip, hvor man afholdte ferie forskudt, til et samtidighedsprincip, hvor man man optjener og afvikler sin ferie samtidig inden for ferieåret. Dermed kan alle – nyuddannet eller ej – bruge den opsparede ferie allerede fra måneden efter. Ferieåret starter nu 1. september i stedet for 1. maj. 

Derudover er det nu muligt for en medarbejder at holde ferie på forskud – altså uden at have optjent ferien endnu – såfremt det er aftalt med arbejdsgiveren. 

Det betyder for eksempel, at hvis Ulla ønsker at tage til Australien i tre uger i Januar måned, hvor hun har optjent 8,32 feriedage, kan få de resterende feriedage på forskud, så hun alligevel kan holde tre ugers ferie. Dette er dog ikke noget, medarbejderen har krav på, men som kan aftales mellem medarbejder og arbejdsgiver.

Hvad skal du huske som lønmodtager?

Fordelen ved samtidighedsprincippet er, at du løbende vil optjene ferie og dermed også løbende kan afholde ferie allerede fra første ansættelsesmåned. Det kræver dog også af dig som lønmodtager, at du holder styr på dine feriedage – hvor mange du har optjent, brugt og har tilbage.

Ovenstående har betydning fordi man gerne skal have afholdt ferie inden ferieafholdelsesperioden slutter. Ferieåret går fra primo september til ultimo august året efter, men ferien kan holdes i ferieafholdelsesperioden fra 1. september til 31. december året efter. Du har dermed 16 måneder til at holde ferien. 

Du har ret til at holde fem ugers ferie i ferieafholdelsesperioden fra 1. september til 31. december året efter. Det svarer til 25 feriedage. Hvis du ikke har optjent betalt ferie, kan du holde ferie uden løn eller feriepenge. Har du dog optjente feriedage i efteråret, som du ikke har afholdt, så skal det afholdes inden 31. december det pågældende år. 

Du må max have 8,32 dage tilbage den sidste dag i ferieåret. Har du ikke afholdt ferie, bliver de ikke gemt, men vil bortfalde. Værdien af disse overgår og bliver forvaltet af Arbejdsmarkedets Feriefond.

Hvad skal du huske som arbejdsgiver?

Medarbejdere har hurtigere adgang til deres feriepenge, fordi de skal kunne holde ferie i takt med, at de optjener ferien. Det betyder, at der er krav om hurtigere sagsbehandling, og at du som arbejdsgiver generelt skal være lidt mere fleksibel og samtidigt huske de vigtige frister.

Fristen for indberetninger og indbetalinger til Feriepengeinfo og Feriekonto følger med ferieloven 1. september – 31. august. Her skal du indberette al ferie for dine medarbejdere – dét gælder både medarbejdere med og uden løn under ferie. 

Hold styr på feriedagene

Vores brugervenlige timeregistreringssystem, Intempus, gør det nemmere end nogensinde før at holde styr på medarbejdernes ferie. Medarbejderen registrerer blot sine feriedage i Intempus App, hvor de selv og du som administrator også løbende kan holde overblikket over, hvor mange de har optjent og brugt. Ligeledes kan systemet sørge for, at der overføres det rette antal feriedage til det nye ferieår, hvis medarbejderen skulle have nogle (max 8,32 dage) til overs fra det forrige ferieår.

Er du interesseret I at høre mere om, hvordan Intempus kan gøre arbejdsdagen nemmere for netop din virksomhed? Så giv os et kald på: +45 26390400 eller book en gratis og uforpligtende demo her:

Cookie-indstillinger