Bliver du syg op til eller under din ferie, støder du måske på begrebet “karensdage” – som er de 5 første sygedage, hvis man bliver syg under ferieafholdelse. Der er særlige regler for sygedage under ferie, man bør være opmærksom på som lønmodtager og som arbejdsgiver. Læs herunder, hvad du kan forvente, hvis du bliver syg i ferien.
Sygdom før eller under ferie
Når du bliver syg i forbindelse med ferieafholdelse, er der forskellige regler afhængigt af, om du bliver syg før den planlagte ferie, eller når ferien er påbegyndt. Hvis du bliver syg før din ferie begynder, kan arbejdsgiver ikke kræve, at ferien holdes. Men hvis du eksempelvis bliver syg dagen før første feriedag, så har du ret til at udskyde ferien til et andet tidspunkt i ferieafholdelsesperioden, som gælder fra 1. september til 31. december året efter.
Karensdage tæller ikke med
Hvis du bliver syg under ferien, kan du få en erstatningsferie på et andet tidspunkt i perioden. Det gælder dog kun, hvis du har husket at sygemelde dig eller med en lægeerklæring kan dokumentere, at du har været syg. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle feriedagene kan erstattes. De fem første sygedage i en ferie kaldes karensdage, og dem kan du ikke få erstattet, hvis du har været ansat i et helt ferieår – altså fra ferieårets begyndelse primo september.
Regulering af karensdage
Hvis du altså ikke er syg i mere end de 5 karensdage, kan du ikke få erstatningsferiedage. Hvis din ansættelse ikke gælder for hele ferieåret – hvis du for eksempel først blev ansat i januar, så skal din arbejdsgiver nedregulere antallet af karensdage, så det passer forholdsvis med længden af din ansættelse i perioden.
Det vil sige, at hvis du er ansat fra primo januar, så vil du i det indeværende ferieår kunne optjene ferie i 8 måneder, hvilket skal ganges med antal feriedage: 8 x 2,08 dage = 16,64 feriedage.
Karensdage reguleres efter et helt ferieår, og udgør altså 5 ud af 25 mulige feriedage. Skal der gives erstatningsferie for 5 dage, vil dine karensdage i dette tilfælde være på 3,33, altså 1,67 feriedage.
Det er noget af et regnestykke. Da det er arbejdsgiver, der skal have styr på karensdagene i forbindelse med ferie, er det blot vigtigt at du er opmærksom på, hvornår du kan søge erstatningsferie, i tilfælde af at du skulle blive syg midt i din ferie.
Fik du det hele med?
Her er de 3 regler, du grundlæggende skal være opmærksom på, når du er syg i forbindelse med ferieafholdelse:

Hold styr på fraværet
Med et digitalt timeregistreringssystem som Intempus bliver det nemt for både medarbejderen og arbejdsgiveren eller administratoren at håndtere alle typer fravær – alt fra ferie, sygdom og omsorgsdage til afspadsering, barsel og selvfølgelig karensdage. Medarbejderen registrerer blot timerne direkte på app, hvorefter administratoren nemt kan godkende og få overblikket over de indberettede (fraværs)timer i Intempus Web. På den måde er der altid styr på medarbejdernes timer og fraværssaldi.
Er du nysgerrig på, hvordan Intempus kan lette arbejdsdagen og gøre fraværsregistrering nemt, sikkert og korrekt for dig og din virksomhed? Så book en demo helt gratis og uforpligtende her:
Du er også velkommen til at give os et kald på: +45 26390400
Kilde: www.borger.dk