Vidste du, at hvis du holder fri på en 8-timers arbejdsdag, så tæller det lige så meget i ferieregnskabet, som hvis du holder fri på en 5-timers arbejdsdag? Det skyldes, at ferie skal afholdes, som den optjenes, men denne regel er ikke helt uproblematisk for arbejdsgiveren. Forstå her hvorfor.
Det er vigtigt for både virksomheden og medarbejderen at kende til værdien af en feriedag og de regler, der knytter sig til ferieafholdelse. For medarbejderen fordi det vedrører retten til at holde fri med løn, og for virksomheden fordi det har betydning for de beløb, de skal udbetale til medarbejderne.
Men ser man på den nye ferielov, er det ikke alle regler, der synes lige logiske. For eksempel skelnes der ikke værdimæssigt mellem en feriedag, hvor medarbejderen normalt ville arbejde i 8 timer versus en feriedag, hvor medarbejderen ville arbejde i 5 timer. Det betyder, at medarbejderen kan få meget mere ud af sine feriedage ved at holde dem på de længere arbejdsdage frem for på de kortere. Det hele knytter sig til reglen om at ferie skal afholdes, som den optjenes – nemlig i dage –, men med denne regel bliver ferieafregningen upræcis og kan i sidste ende resultere i, at det bliver markant dyrere for virksomheden at lade en medarbejder holde fri, end hvad man først havde regnet med. Men vælger medarbejderen ofte at holde fri om fredagen, kan arbejdsgiveren samtidig vinde.
Medarbejderen vinder mens arbejdsgiveren taber
Ifølge den nye Ferielov optjener en lønmodtager ret til 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse i ferieåret, som går fra den 1. september til den 31. august året efter. Fordi ferien optjenes i dage, skal den som udgangspunkt også afholdes i hele dage. Det fremgår af Ferieloven § 6, stk. 2, der siger at ferie holdes med 5 dage om ugen og på samme måde, som arbejdet tidsmæssigt er tilrettelagt. Derfor er der heller ikke værdimæssig forskel på, om medarbejderne holder ferie fx en mandag, hvor man normalt arbejder i fx 8 timer, i forhold til en fredag hvor man fx arbejder i 5 timer. Vælger medarbejderen systematisk at placere sine fridage på de længere arbejdsdage, kommer arbejdsgiveren til at miste markant flere arbejdstimer, end hvis medarbejderen vælger at holde ferie på de kortere dage. Det kræver blot at medarbejderen 3 gange lægger sin feriedag på en lang mandag frem for på en kort fredag, og så har medarbejderen scoret over 1 hel gratis feriedag mere end alle andre – helt uden, at det noteres i ferieregnskabet. Man kan derfor undre sig over hvorfor ferieloven ikke stiller krav til at ferie holdes i timer i stedet for dage? Så ville denne problematik aldrig eksistere.
Er det slet ikke muligt at afholde ferie i timer?
Den eneste mulige måde at fravige reglen om optjening af ferie i dage, er ved, at man ved en kollektiv overenskomst aftaler, at ferie optjenes i timer. I så fald skal ferien også afholdes i timer.
Er du deltidsansat?
Som deltidsansat optjener du ligesom en fuldtidsansat 2,08 feriedage pr måned.
Hvis du arbejder alle ugens dage, men blot færre timer end en fuldtidsansat, afvikles ferien også på samme måde som en fuldtidsansat.
Men hvis du har arbejdsfrie dage, gælder der andre regler for ferieafviklingen. Ifølge ferieloven indgår arbejdsfrie dage nemlig i ferien med et forholdsmæssigt antal. Det betyder i praksis, at hvis en medarbejder for eksempel har 1 ugentlig arbejdsfri dag, så skal der for hver uges ferie afholdes ferie på 4 arbejdsdage og 1 fridag.
Er du deltidsansat og skal holde en uges ferie, så skal du altså registrere 5 feriedage, selvom du kun er ansat til at arbejde 4 dage om ugen. Men hvordan giver det mening? Hvorfor skal man registrere en feriedag på en dag, man ikke er ansat til at arbejde? Så kunne man i stedet lave det om til at medarbejderen tjener færre feriedage pr måned, fx. 1,8 feriedage i stedet for 2,08, men det er der mange lønsystemer, der ikke kan håndtere, fordi ferieloven siger, at man skal tjene 2,08.
Hvis man var ansat til at arbejde 4 dage om ugen, kunne man også lave værdien af en feriedag om til 1,25 i stedet for 1, så den samlet set, på en uge, blev 5. På den måde kunne man slippe for, at medarbejderen skal registrere en feriedag den sidste dag, hvor de normalt har fri. Hvis medarbejderen arbejder forskellige timer de forskellige 4 arbejdsdage, ville der dog stadig være en problematik omkring at der ikke skelnes værdimæssigt mellem dagene, og at det derfor være en fordel for medarbejderen at tage fri på en af de længere dage. Igen ville denne problematik kunne løses, hvis man afregnede i timer i stedet for i dage.
Hold styr på feriedagene
Med et timeregistreringssystem fra Intempus kan I få en skræddersyet løsning, der passer til netop jeres måde at optjene og afholde ferie på. Fx kan vi sætte afholdelsen af ferien til den værdi, der passer jer, ligesom vi kan sætte systemet op til at afregne ferie i timer i stedet for i dage.
Systemet gør det nemt for både medarbejderne og arbejdsgiveren at holde overblikket over brugte og optjente ferie – uanset om medarbejderstablen tæller fuldtids eller deltidsansatte, eller om der ønskes afregning i dage eller timer.Er du interesseret i at høre mere om, hvordan Intempus kan gøre arbejdsdagen nemmere for netop din virksomhed? Så giv os et kald på: +45 26390400 eller book en gratis og uforpligtende demo her:
Kilde: Visma.dk, Ferieloven