Bøder og sanktionering i forbindelse med hviletidsregler og 48-timers reglen

Efter at EU-Domstolen i 2019 vedtog at alle EU-medlemslande skulle indføre systemer til præcis tidsregistrering af medarbejderes arbejdstid, er der kommet et øget fokus på kontrol, overholdelse og gennemsigtighed i forhold til arbejdstid. I Danmark medførte afgørelsen en ny lov om arbejdstidsregistrering, der trådte i kraft 1. juli 2024. Her får du et overblik over, hvordan myndighederne fører tilsyn med lovens bestemmelser, og hvilke økonomiske og juridiske konsekvenser, en overtrædelse kan medføre for jer som virksomhed.

Den nye lov

Den nye lov om arbejdstidsregistrering indbærer at arbejdsgiveren skal stille et arbejdstidsregistreringssystem til rådighed for medarbejderne, som er ”objektivt, pålideligt og tilgængeligt” og gør det muligt at måle den enkelte lønmodtageres daglige arbejdstid. Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal kravet bl.a. sikre at arbejdsmiljølovens regler om daglige og ugentlige hvileperioder samt 48-timers reglen overholdes. Hvis reglerne overskrides, kan det føre til bøder eller fængselsstraf. 

Overtrædelse af hviletidsregler

For at sikre, at de danske virksomheder overholder reglerne i arbejdsmiljøloven, herunder reglerne om daglige og ugentlige hvileperioder, fører Arbejdstilsynet jævnligt tilsyn, udsteder advarsler og pålægger bøder hvis nødvendigt. Hvis en virksomhed overtræder en regel i arbejdsmiljøloven, kan det give både bøder eller fængsel op til 2 år, jf. arbejdsmiljølovens § 82, stk. 1, nr. 2 – afhængigt af overtrædelsens omfang. Her er de centrale måder, hvorpå tilsynet udføres:

Rutineinspektioner

Arbejdstilsynet foretager planlagte besøg i virksomheder for at sikre, at arbejdstidsreglerne overholdes. Disse inspektioner kan inkludere kontrol af tidsregistreringssystemer og optegnelser.

Uanmeldte inspektioner

For at sikre, at virksomheder ikke kun overholder reglerne ved varslede inspektioner, kan myndigheder også foretage uanmeldte besøg, hvor de kan kræve dokumentation for medarbejdernes arbejdstider og pauser.

Sanktioner ved overtrædelser

Hvis virksomheder ikke kan dokumentere korrekt tidsregistrering, eller hvis de overtræder arbejdstidsregler, kan myndigheder udstede advarsler, pålægge bøder eller i værste fald kræve, at virksomheden midlertidigt stopper driften. Her kan du se en oversigt over Arbejdstilsynets bødeniveau for arbejdsgivere for forskellige størrelser af virksomheder i sager, hvor der er sket en overtrædelse med både alvorlig personskade, skærpende omstændigheder, og hvor grundbøden er henholdsvis 24.600 kr. og 44.600 kr: 

Kilde: Arbejdstilsynet.dk

Overtrædelse af 48-timers reglen  

Ifølge 48-timers reglen, som er en del af EU’s arbejdstidsdirektiv, må en medarbejder ikke arbejde mere end 48 timer i gennemsnit set over en periode på 4 måneder. Gør medarbejderen dét, kan medarbejderen tilkendes en godtgørelse for overtrædelse af 48-timers reglen. Da det er arbejdsgiverens ansvar at reglen overholdes for alle medarbejdere, er det også arbejdsgiveren, der skal betale bøden. Det så vi f.eks. i en sag mellem et vikarbureau i Litauen og en af deres arbejdstagere. Sagen handlede om at arbejdstageren over tre referenceperioder (4-månedersperioder) havde registreret en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på hhv. 48,58 timer, 51,17 timer og 50,28 timer, hvilket fik ham til at lægge sag an mod virksomheden. Dommen lød på, at arbejdsgiveren måtte betale 25.000 kr. til arbejdstageren for overtrædelse af loven. Du kan læse mere om hele sagen her. 

Det er vigtigt at bemærke, at der i den nye lov om arbejdstidsregistrering indgår en mulighed for at fravige 48-timers reglen. For at benytte sig af denne mulighed, er det nødvendigt at arbejdsgiveren har delt oplysninger om de aftaler, der er indgået mellem arbejdstager og arbejdsgiver, med Arbejdstilsynet. Det skal desuden også fremgå klart af et tillæg til medarbejderens ansættelseskontrakt, hvis medarbejderen er undtaget.

Intempus hjælper jer med at overholde loven

At overholde arbejdstidsreglerne er ikke kun en juridisk forpligtelse, men også en vigtig faktor for at sikre et sundt og produktivt arbejdsmiljø. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at overveje, hvordan I vil dokumentere og sikre at arbejdsmiljøreglerne om daglig og ugentlig hviletid samt arbejdstidslovens 48-timers regel om maksimal ugentlig arbejdstid, overholdes. 

Med Intempus får I et system, der gør det nemt at holde styr på, om I holder jer på den rigtige side af loven. I Intempus App og Web er det nemlig muligt for både arbejdsgiver og medarbejder at blive gjort opmærksom på overtrædelser. Du kan læse mere om håndtering af 48-timers reglen i Intempus her, og 11-timers reglen i Intempus her.

Har du lyst til at høre mere?

Så kontakt en af vores dygtige konsulenter for en uforpligtende snak om jeres muligheder, på mobil + 45 26390400 eller design din egen løsning her: 

Kilder: mklaw.dk, Poulschmith.dk, Retsinformation.dk, Beskæftigelsesministeriet.dk, Danskelove.dk, EU’s arbejdstidsdirektiv

Cookie-indstillinger