Bæredygtighed og ESG er i stigende grad relevant for ansvarlig virksomhedsdrift. Danske virksomheder bliver mødt af forventninger fra både kunder, investorer og forbrugere om, at de arbejder med bæredygtige indsatser. Forventningerne rammer også små og mellemstore virksomheder (SMV’ere). ESG er en måde, hvorpå I kan konkretisere og dokumentere jeres arbejde med bæredygtige indsatser og dermed styrke jeres virksomhed.
Bæredygtighedsbegrebet
Hvilke elementer er der egentlig tale om, når det kommer til bæredygtighed? En populært anvendt definition af global bæredygtighed stammer fra Brundtlandkommissionens rapport fra 1987, “Vores fælles fremtid”. Rapporten ser bæredygtighedsbegrebet som noget, der både omhandler miljømæssige, økonomiske og sociale aspekter. Den foreslår en definition af bæredygtig udvikling, som lyder, at man bruger jordens ressourcer på en måde, der skaber balance mellem udnyttelse og beskyttelse.
Dermed undgår man at ødelægge vores fælles livsgrundlag. En bæredygtig udvikling skal dermed bidrage til at sikre menneskers nuværende behov og samtidig bevare fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres. Definitionen indebærer en tilgang til bæredygtighed, som inddrager både sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter. Det er den definition vi i høj grad læner os opad i dag på et samfundsmæssigt plan, og som ESG tager udgangspunkt i.
Hvad er ESG?
ESG står for Environmental Social Governance og handler om at integrere bæredygtighed i virksomheders forretningsstrategi. ESG er et trekløver, der udgør en måde, hvor I som virksomhed kan strukturere jeres arbejde med bæredygtighed. Lad os dykke ned i hvad hvert blad i trekløveret består af.
- (E)nvironmental (miljø) dækker over, hvordan virksomheder håndterer klima- og miljømæssige forhold. Det inkluderer et fokus på fx CO2-udledninger, energieffektivitet, forurening, ressourceforbrug og håndtering af affald. Dette punkt indebærer altså, at virksomheder tager ansvar for, at virksomhedsdriften fokuserer på naturen og planetens helbred.
- (S)ocial (sociale forhold) dækker over faktorer som arbejdsforhold for jeres virksomheds egen arbejdsstyrke, og hvordan I håndterer jeres forhold til kunder, leverandører og samfundet som helhed. Nøgleord som mangfoldighed, inklusion, arbejdsvilkår, menneskerettigheder, sundhed, sikkerhed og socialt ansvar hører til under denne dimension af ESG.
- (G)overnance (ledelsesmæssige forhold) vedrører virksomhedsadfærd. Det gælder faktorer som ledelseskultur, etik og integritet, beskyttelse af whistleblowere, antikorruption, gennemsigtighed, ansvarlighed samt overholdelse af lovgivning og regler.
ESG-trekløveret indrammer altså begrebet om bæredygtighed og fungerer som et værktøj til, hvordan I som SMV kan gøre arbejdet med netop bæredygtighed mere konkret.
Frivillig rapportering for SMV’ere
Det er frivilligt for jer som SMV, om I vil lave en ESG-opgørelse. Det er op til hver enkelt SMV at vurdere, om ESG-rapportering giver en forretningsmæssig værdi. EU har udarbejdet et udkast til en standard for SMV’ere, som har et ønske om at arbejde med bæredygtighedsrapportering. På Virksomhedsguiden.dk kan I læse mere om, hvad den frivillige standard indeholder. Her kan I også finde en skabelon, som tager udgangspunkt i den frivillige standard.
Tre gode grunde til at jeres virksomhed skal arbejde aktivt med ESG
Der er mange grunde til, at det giver mening for SMV’ere at arbejde med ESG. Vi har samlet tre af dem her.
1. Styrkelse af jeres virksomheds konkurrenceevne
Det kan være afgørende for jeres virksomheds konkurrenceevne, at I er i stand til at levere data og information til kunderne og rapportere om jeres bæredygtighed. SMV’ere, som arbejder med bæredygtighedsindsatser, der understøtter kundebehov, står i en stærkere position som en potentiel leverandør til både eksisterende og nye kunder. Derfor kan I ved at arbejde målrettet med bæredygtige tiltag i jeres virksomhed sikre jer bedre vilkår, når I skal indhente kapital. Desuden, positionerer ESG-arbejdet jeres virksomhed og jeres produkter og ydelser i markedet.
2. Tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft
Ingen virksomhed uden arbejdskraft. En effektiv ESG-strategi kan derfor være et vigtigt redskab for jer til både at tiltrække og fastholde arbejdskraft. Aktive indsatser med miljømæssige forhold er noget, som især yngre generationer har for øje, når de vælger arbejdsplads. Det viser en undersøgelse fra 2024 foretaget af Deloitte. Undersøgelsen viser, at Generation Z (personer født mellem 1995 og 2005) og Millennials (personer født mellem 1983 og 1994) i høj grad bekymrer sig om klimaforandringer. De to generationer ser beskyttelsen af miljøet som en samfundsmæssig udfordring. Og her anser de virksomheder for at have et ansvar for og stort potentiale i at drive en positiv forandring. Det betyder også, at 54 % af de undersøgte Generation Z’ere og 48 % af de undersøgte Millennials sammen med deres kollegaer lægger pres på deres arbejdsgiver for at handle på klimaforandringerne. Hvis de ikke kan være med til at drive forandringen i deres organisation, er mange parate til at skifte job – eller endda branche. Deloittes undersøgelse viser altså vigtigheden af at arbejde aktivt med ESG for at kunne tiltrække og fastholde især den yngre generation af arbejdstagere.
Hvis jeres virksomhed har fokus på E’et i ESG, kan det altså samtidig styrke S’et ved at skabe en følelse af at arbejde for et større formål – uafhængigt af bundlinjen. Og dét spiller en vigtig rolle i at øge medarbejdernes motivation og arbejdsglæde.
3. Opfyldelse af FN’s Verdensmål
Arbejdet med ESG er tæt knyttet til FN’s Verdensmål. De 17 Verdensmål er en universel opfordring til, at virksomheder handler for at afhjælpe nogle af verdens mest presserende udfordringer. De omhandler bl.a. klimaforandringer, økonomisk vækst, ligestilling samt ansvarligt forbrug og produktion. Hvis jeres virksomhed arbejder aktivt med ESG, bidrager I dermed til at opnå nogle af FN’s Verdensmål. På Verdensmålsportalen kan I læse eksempler på, hvordan andre SMV’ere er lykkedes i deres arbejde med Verdensmålene.
Brug tidsregistrering som en del af jeres ESG-strategi
Selvom ESG-rapportering er frivillig for SMV’ere, kan det være en værdifuld investering i jeres virksomheds fremtid. Hvis I tager de første skridt nu, kan I positionere jer stærkere i et marked, hvor bæredygtighed spiller en stadig voksende rolle. Hvis I gerne vil opnå fordelene ved at arbejde med bæredygtige indsatser, eksempelvis styrkelse af konkurrenceevne, kan ESG altså være et værktøj, som hjælper jer på vej til dette.
Det er vigtigt at have indsigt i og dokumentation for jeres virksomhedspraksis som en del af ESG-arbejdet. Effektiv timeregistrering kan spille en central rolle i dette. Registrering af arbejdstid og arbejdsprocesser giver jer data, som kan hjælpe jer med at skabe transparens, hjælpe jer til overholdelse af arbejdstidsregler og fremme en bæredygtig arbejdskultur. Dermed kan timeregistrering understøtte ansvarlig virksomhedsdrift og samtidig bidrage til jeres ESG-strategi.
Hvis I ønsker at tænke timeregistrering ind i jeres ESG-strategi, kan I designe jeres egen løsning hos Intempus. Det er gratis og uforpligtende, og det kan gøre jer klogere på jeres behov.
Kilder: Provice.dk, Virksomhedsguiden.dk her, her og her, Verdensmålsportalen.dk, Dansk Industri, verdensmaalene.dk, Climaider, PWC, Attent, Dansk Arkitektur Center, Deloitte, Brundtlandrapporten, Dansk Erhverv.