Der kan være mange årsager til, at du ønsker at fratræde din stilling. Måske du ønsker nye udfordringer, vil prøve dig selv af i en anden branche, flytter til en ny by eller måske noget helt fjerde. Uanset hvad, er det vigtigt at afslutte dit ansættelsesforhold på en god måde, og at du gør det i overensstemmelse med den overenskomst eller lov, du er omfattet af. Derfor anbefaler vi, at du forholder dig til følgende punkter.
Kend dine ansættelsesforhold
Ønsker du at opsige din stilling bør du orientere dig i dine ansættelsesvilkår, herunder hvilken overenskomst eller lov, du er ansat under. Er du fx funktionæransat, er du omfattet rettighederne i funktionærloven, der siger, at du kan opsige dit arbejde med et varsel på indeværende måned plus en måned uanset anciennitet. Er du ansat under en kollektiv overenskomst, vil dine opsigelsesvilkår være beskrevet her.
Hvad skal opsigelsen indeholde?
Opsigelsen behøver ikke at indeholde andet end at ansættelsesforholdet opsiges fra dags dato med det gældende opsigelsesvarsel. Du kan med fordel bede om en skriftlig bekræftelse fra din arbejdsgiver, så der er bevisførelse for opsigelsen.
Afstemmelse af forhold i og efter opsigelsesperioden
Hvad skal der ske med dine optjente ferie- og afspadseringsdage? Hvilke lønforhold gælder i opsigelsesperioden? Og hvad med bonusser, tillæg og goder – fortsætter de uændret efter opsigelsen?
Når du opsiger din stilling, er det vigtigt, at der er klare linjer mellem dig og din arbejdsgiver omkring en række forhold i og efter opsigelsesperioden. Få derfor tjekket op på reglerne i din overenskomst eller i funktionærloven, hvis du er omfattet dén. Du kan også spørge din arbejdsgiver om en beskrivelse af de vilkår, du er underlagt, i opsigelsesperioden.
Afslut på en god måde
Hvis du er i tvivl om, hvem der skal overtage dine opgaver og hvordan overdragelsen skal foregå, så forhør dig hos din arbejdsgiver. Har du f.eks. været bindeled mellem virksomheden og eksterne samarbejdspartnere, er det vigtigt at få afklaret overfor samarbejdspartneren, at de får en ny kontaktperson. Præcist hvordan denne information skal overdrages er en god idé at afstemme med din arbejdsgiver inden du foretager dig noget.
Er du arbejdsgiver?
Som arbejdsgiver er der også en række punkter, du bør være opmærksom på ved opsigelse af en medarbejder. Dem har vi samlet i et blogindlæg her.
Kilde: Retsinformation.dk, Virksom.dk