EU’s arbejdsmarkedsdirektiv. Det kan lyde kedeligt og uvæsentligt, men det er det langt fra. Vi giver dig overblikket over reglerne i arbejdstidsdirektivet, så du kan sikre, at du overholder reglerne.
EU’s arbejdstidsdirektiv er med til at sikre minimumsstandarder for, hvad europæiske lønmodtagere har ret til – blandt ift. mængden af arbejdstimer, pause og ferie. Dermed er alle europæiske lande pålagt som minimum at sikre de pågældende forhold for landets lønmodtagere – men der kan i flere lande være bedre forhold, end hvad EU’s arbejdstidsdirektiv pålægger.
Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende til elementerne i EU’s arbejdstidsdirektiv. For det kan nemlig få konsekvenser for arbejdsgiveren, hvis reglerne bliver overtrådt. Derfor bliver du her klædt på og får de væsentligste regler fra EU’s arbejdstidsdirektiv.
11-timers reglen
48-timers reglen
Fridøgn
Dermed har en lønmodtagere ret til at få minimum én ugentlig fridag.
Pauser
Derudover fremgår det af direktivet, at arbejdsgiveren er med til at bestemme, hvornår pausen skal lægges. I loven står der, at ”pausen lægges efter de for arbejdsstedet normale regler for lægning af arbejdstiden”.
Betalt ferie
Natarbejde
Hvordan sikrer du, at du overholder reglerne i EU’s arbejdstidsdirektiv?
Der er meget at holde styr på, når man både skal være opmærksom på et hav af regler og hver enkelt medarbejders arbejdstid.
Derfor er det vigtigt at få et fuldt overblik over, hvem der holder ferie, hvor mange timer Ulla arbejder, og om hun også har holdt ferie. For at gøre det lettere kan du anskaffe dig et tidsregistreringssystem. Det gør, at du slipper for at lave dine egne små regnestykker. Samtidig kan du altid digitalt se de opdaterede timetal for alle dine medarbejdere, så du hele tiden kan holde øje med, om du overholder reglerne.
EU-domstolen sætter krav om tidsregistrering
En afgørelse fra EU-domstolen i en sag mellem en spansk fagforening og Deutsche Bank i maj 2019 pålægger medlemsstaterne at forpligte arbejdsgivere til at indføre et ”objektivt, pålideligt og tilgængeligt system, der gør det muligt at måle længden af hver enkelt arbejdstagers daglige arbejdstid”.
Dermed siger EU-domstolen, at medlemslandene skal pålægge arbejdsgivere at indføre et tidsregistreringssystem – og det kan få betydning for danske arbejdsgivere i fremtiden. Læs mere om EU-domstolens afgørelse her.