Suzanne byggede panda-anlæg trods sure elefanter

Panda eating bamboo sticks

Suzanne Overgaard måtte som byggeleder blandt andet trodse sure elefanter og fejlplacerede moskusokser, da panda-anlægget blev hendes første projekt som færdiguddannet bygningskonstruktør. Intempus hjalp hende til overblik midt i det store projekt.   

Pandaprojektet. Der findes vist ikke en dansker, der ikke har hørt om det yderst omtalte projekt i Københavns Zoologiske Have. Og faktisk har Intempus haft en finger med i spillet, når det har handlet om at sikre et passende hjem i Danmark til pandaerne Xing Er og Mao Sun. Ihverfald hvis vi skal sige det selv.

Suzanne Overgaard fra Børthy – Schriver – Lundemann A/S er nemlig en af de medarbejdere fra rådgivningsvirksomheden, der de seneste 15 måneder har lavet indberetninger i Intempus fra sit arbejde i Københavns nye pandaanlæg.

Og for Suzanne Overgaard har det da også været et projekt, der har været noget ud over det sædvanlige.

– Det har været sindssygt spændende. Det er BIG, der har tegnet huset, så det har været fedt at realisere. Det er også et prestigeprojekt, som alle virkelig har lagt sig i selen for at gøre til virkelighed. Men det har også været udfordrende, siger hun.

En utilfreds elefant

Suzanne Overgaards daglige arbejde i forbindelse med panda-projektet har handlet om at koordinere de forskellige entreprenørers arbejde og skabe overblik for Københavns Zoologiske Have midt i det store anlægsprojekt. Og det har da også kunne mærkes, at byggepladsen lå midt i en Zoologisk Have centralt i Danmarks største by.

– Vi byggede helt op ad Elefanthuset. Da der kom en ny hanelefant i februar 2018 fandt vi ud af, at den havde en ekstraordinær lang snabel, som kunne når over volden og ind på byggepladsen, siger hun og fortæller, at elefanten nåede at lave en del ballade.

– Den fik fat i el og vandforsyningen, væltede maskiner og kastede grus og afføring efter os inde på byggepladsen, siger hun grinende om den noget anderledes arbejdsudfordring.

Den trange plads gjorde ligeledes, at Suzanne Overgaard og hendes kollegaer måtte få bedøvet og flyttet tre moskusokser for at kunne fortsætte arbejdet, ligesom de også skulle lære at arbejde på en byggeplads med tilskuere i parkens åbningstid og blot have én indkørsel til store maskiner og varelevering.

Hvor stærk er en panda?

Når man skal bygge et anlæg i Zoologisk Have skal man pludselig sætte sig ind i en hel ny slutbruger: dyrene.

Suzanne Overgaard har udover at skulle sætte sig ind i de øvrige dyr og deres behov i forhold til støj, også skulle sætte sig ind i, hvad pandaen er for en størrelse.

– Vi har været udfordret af, at ingen vidste noget om pandaer i Danmark. Vi skulle pludselig finde ud af, hvordan man egentlig pandasikrer et anlæg. Hvor stærk er en panda? Har de tommelfingre? Hvad kan sådan en panda egentlig?, siger Suzanne Overgaard og fortæller, at de rør, de oprindeligt lavede til afskærmningen i anlægget var lavet efter, at pandaer ikke har tommelfingre.

– Da de skulle testes, fik vi af vide, at pandaer jo er eminente kravler, så de nemt kunne kravle over det. Så måtte vi prøve igen, siger hun.

Intempus skabte overblik

En af byggeriets store udfordringer har været selve arkitekturen og husets geometri, der blandt andet har krævet, at anlægget blev støbt på stedet med en sådan nøjagtighed, at de speciallavede vinduer kunne passe som fod i hose.  

– Det er måske simpelt at se på, men når BIG har tegnet det, så stopper det simple, siger Suzanne Overgaard.

Midt i de mange dilemmaer, pludselige udfordringer og daglige sejre har Suzanne Overgaard og hendes kollegaer brugt Intempus til at registrere, hvad de har lavet hver dag i det knap halvandet år lange projekt. For Suzanne Overgaard har det haft stor betydning i et projekt af denne størrelse.

– Det giver mulighed for, at jeg kan dokumentere, hvad jeg har lavet hver dag og hvor mange timer, der er gået til de enkelte opgaver, hvis Zoologisk Have en dag ønsker dokumentation for arbejdet, fortæller Suzanne Overgaard.

Samtidig har Intempus gjort det lettere for Suzanne Overgaard at få styr på, hvad det egentlig er, arbejdsdagen går med.

– Det er et super godt system, der virkelig har været med til at give overblik over sagen, men også timefordelingen, hvis man har haft flere sager samtidig, siger hun og fortæller, at hun ingen erfaringer havde med Intempus’ system, før hun havde første dag på panda-projektet.

– Men det var faktisk nemt at bruge lige fra starten, siger hun.  

Klistret til anlægget og pandaerne

Suzanne Overgaard har set frem til pandaernes indflytning for første dag i arbejdstøjet, og det var da også en hel speciel dag, da hun for første gang så de to pandaer spise bambus i de mondæne rammer.

-Fra pandaerne kom, har jeg siddet klistret til anlægget. Jeg synes, det var spændende at se, om de kunne lide det, om de trives osv.

– De seneste måneder har været meget hårde og lange, for når blandt andet Dronningen og Statsministeren kommer, så kan man ikke bare udsætte åbningen. Men da jeg så pandaerne i anlægget, var det det hele værd, siger Suzanne både lettet og glad.  

Selv ved hun, at panda-projektet – hendes første projekt som nyuddannet – er et af de projekter, hun altid vil huske.