En lang langfredag

Månedens indberetning om digital timeregistrering og snerydning

Det er højsæson for helligdage, hvilket de fleste danskere udnytter til at få slappet af i fulde drag. Men for Martin Lang blev langfredag en særdeles lang én af slagsen, da han blev vækket midt om natten og med Intempus i hånden måtte stå op og rydde sne.

På en normal dag bliver der lavet omkring 12.000 indberetninger i Intempus. Og på en helligdag er det tal omtrent det kvarte. Det er næppe en påstand, der kræver den store dokumentation, men det er altså et synligt bevis på, at langt de fleste danskere holder fri på helligdage – dog ikke dem alle, selvom den pågældende dag bliver kaldt langfredag.

Og en lang fredag, det havde Martin Lang – naturligvis, fristes man til at sige – d. 30. marts. Det kan virke som lang tid siden med det vejr, vi har i øjeblikket og ikke mindst har haft i den netop overståede april, men slutningen af marts og de allerførste dage af april bød på enten sne eller slud og temperaturer lige omkring eller under frysepunktet. Og så kan folk som Martin Lang ikke vide sig sikre på at sove længe om natten.

Fra domicilet i Øster Ulslev på Lolland driver han nemlig enkeltmandsvirksomheden Entreprenør Lang, og én af arbejdsopgaverne er saltning og snerydning for HedeDanmark, der organiserer det arbejde for en række tankstationer, supermarkeder og andre butikker med store arealer som f.eks. parkeringspladser.

”Jeg var forberedt på, at jeg skulle ud og køre. Om jeg så kun skulle salte eller også rydde sne, det vidste jeg til gengæld ikke rigtigt,” siger Martin Lang, som lavede en indberetning om snerydning i Rødby fra klokken 04 til 12.

”At det skulle sne i påsken er, hvad det er, men jeg har prøvet et år, hvor jeg skulle rydde sne hele påsken fra skærtorsdag og helt til 2. påskedag. Det havde jeg ikke prøvet hverken før og eller siden.”

Men det er altså et vilkår at stå til rådighed på alle tidspunkter, hvis man vil have en af kontrakterne med HedeDanmark. Og det vil Martin Lang gerne, for rent økonomisk er det velbetalt arbejde.

”Hvis man nægter at møde op, så får man ikke tilbuddet en anden gang. Og omvendt er pengene så gode, at dem siger man ikke nej tak til. Det er en af de kontrakter, man godt kan springe en påskefrokost over for. Ligesom det også før er sket til en julefrokost,” siger Martin Lang, som også ryddede sne skærtorsdag – både formiddag og aften, hvorfor han kun kunne deltage i familiens påskefrokost fra 13-17.

Intempus er rent overskud

Det er tre år siden, Martin Lang begyndte at bruge Intempus. Førhen skrev han arbejdssedler i hånden, men det blev for unøjagtigt, når man skulle huske tidspunkter og stumper i hovedet og måske ikke fik dem skrevet ned lige med det samme. Når han kører for HedeDanmark, kan han i en app se en beskrivelse af arbejdet og samtidig registrere sit arbejde direkte deri. Det inspirerede ham, så da e-conomic en dag ringede og spurgte ind til hans behov, efterlyste han noget digital timeregistrering. Det førte ham til Intempus.

”Når jeg står ude i felten, kan jeg direkte på min telefon oprette sager, som jeg trækker fra min kundedatabase i e-conomic. Og så indberetter jeg mit timeforbrug og finder de stumper, jeg har brugt, i varelager-funktionen. Og så fakturerer jeg fra e-conomic, hvor alle indberetningerne automatisk lander. Så skal der bare lige smides lidt tekst på, og så ellers af sted med fakturaen,” fortæller Martin Lang, som kun registrerer de timer, han kan fakturere til en kunde.

Da det arbejde tidligere foregik på fysiske sedler, brugte han hver søndag op mod otte timer på at taste dem ind i sit regnskabssystem. Nu tager det kun to timer, fortæller han. Det betyder mere tid til familien, men det har faktisk også betyder mere luft i økonomien.

”Jeg vil mene, at mine timefaktureringer er hævet med 15 procent, simpelthen fordi registreringerne bliver mere præcise,” siger Martin Lang.

”De cirka 1000 kroner, jeg giver om året for Intempus, er hurtigt tjent ind igen, ved at jeg får lavet korrekte registreringer, fordi jeg får dem lavet, mens jeg står der og kan huske tidspunkter og så videre. De 15 procent er jo helt afgørende for overskudsgraden i sådan en virksomhed her. Om jeg når 950.000 eller 1.010.000, ikke? Det er jo vigtigt at få det sidste med, da det er rent overskud,” slutter Martin Lang.